Pages

Followers

Thursday, January 13, 2011

Selamat Ulangtahun Sayangggg


Selamat Hari Lahir Sayang..Amzar Syakir bin Shahizan..

Nak kongsi sikit pengalaman bersalin buah hati ummi ni..

Pada tarikh ini 13 Januari di tahun 2010..Ummi sedang bersantai di wad 5A Hospital Serdang.
Pagi 12 Januari,2010.. ummi ade check up terakhir di Klinik Kesihatan Seri Kembangan. Ummi ade bgtau nurse yang Ummi dah ade rasa contraction tanpa rasa sakit dalam 10-15 minit malam tadi..then, berterusan sampai waktu di klinik. Nurse pun check timing contraction..dah pasti dia nasihatkan jumpa doktor..ummi pun masukkan kad dalam box untuk jumpa doktor..tetibe dalam 15 min lepas tu nama ummi dipanggil..nurse yang bertugas dibilik doktor bagi balik kad ummi dan bgtau kata awak tak payah jumpa doktor..tak de masalah. ummi pun refer balik kat nurse tadi..dia pun ade la berleter2 ckit kat doktor..ummi senyum jer..nasib baik waktu tu ummi tak sakit.. nurse tadi nasihatkan ummi terus ke hospital..but, ummi tak terus pergi..ummi balik rehat2 dulu kat rumah suruh incik hubby g keje dulu..tak kisah sangat sebab kat rumah ade MIL n SIL. kalau ape2 dorang ade. rilex2 sampai pukul 2 ptg contraction still same jer tanpa rasa sakit. actually mmg 12 Januari,2010 tarikh due. sebab tu nurse tadi sangat bg perhatian kat ummi but not the doctor. huh!

pukul 2.20 ptg ummi call incik hubby suruh bawak ummi ke spital. sampai spital terus buat VE. Alhamdulillah, setiap VE ummi rasa biasa je..takde rasa sakit sebab dah tau cara kannn..Masa anak sulung haritu mmg sgt tidak selesa kalau doc buat VE. hmmm..Doc pelatih yg check, 2 org perempuan. Doc tu kata lambat lagi nih..baru 1cm. awak boleh balik dulu. bu, ade sorang doc senior cakap nnt dulu , saya tunggu senior (super senior dia) scan dulu. bila dah siap scan(sekejap je) tak sampai seminit senior doc tu cakap air ketuban kurang..hantar wad dia bagi arahan kat nurse. so, dengan melenggang kangkung nye ummi ikut nurse naik ke wad..contraction still macam biasa sampai la esok pagi 13 Januari, 2010.

Pagi tu, doc pakar buat lawatan..Dr Jamali nama dia..then ade 8 orang doktor pelatih dan student U ikut dia..luckily dia tak buat VE. kalau tak..ooooo tidak malu i youuuu..heee dia just tgk perut dan rasa baby kat mana..oohhh petang @ mlm ni u mesti bersalin. baby u around 3.1kg. hmmm

lepas solat zohor, ummi sempat baca yaasin kat katil sambil tahan sakit yg sikit dan dtg sekejap2..pukul 3 ptg contraction dah makin kuat ade rasa sakit ckit2 but still boleh jalan2 katil sebelah lawat jiran katil yang dah bersalin. siap dokong2 baby lagi..geram tgk baby org..lepas tu jiran depan katil yg tak bersalin lagi tu ajak minum, dia bancuhkan milo cicah biskut pingpong..sedappp..pukul 4 doc buat VE lagi..3 cm lebih doc cakap..awak tak sakit ni sebab tu lambat bukak..saya kacau baby ckit ye, maybe baby tido tu...masa doc kacau baby tu terasa la sakit nye..tp still boleh tahan. doc Aishah..mude lagi..cantikk!! hehe sempat lagi..

lepas setengah jam babyku diganggu tidurnya..sakit yang kuat datang menyerang..pukul 4.30 ptg masa tu. air mata dah mula mengalir tanpa diundang. tepon incik hubby gtau dah sakit sangat. jiran katil depan nmpk ummi dah keluar airmata..dia datang tanye sakit ke kak?? a'ah..tu je ummi jawab..dia pun gosok2 pinggang ummi..time kasih sgt pada dia walaupun bukannye kurang rasa sakit tp dia sangat prihatin..kitorang berkawan sampai hari ni..

tak lama hubby sampai, kebetulan waktu melawat petang..terus je masuk dan dtg kat ummi..jiran pun bergegas panggil doc. Doc dtg buat VE..oooo dah 5cm..doc masukkan ubat untuk qada hajat.. habis je ubat tu terus bergegas masuk toilet..hehe

doc suruh siapkan brg2 baby dan terus hantar masuk labor room. kat LR dah pasang semua n incik hubby masuk nurse tinggalkan ummi..tetibe masuk sorang nurse cina inject ummi dengan paint killer..tak tanye pun tetibe jer..huhu masa tu pukul 5.30ptg. pukul 9 saya dtg balik..huhu xkan lama cam tu kot..lepas jer nurse keluar 10 min..ummi suruh hubby tekan loceng sbb dah terasa mcm baby nak keluar sangat2..bergegas dorang dtg..2 org nurse..check VE dah buka 8cm nurse suruh teran pelan2..hah..lega rasanya dapat teran..hehe

pukul 6.20 ptg ummi start meneran, pukul 6.46 ptg baby keluar..Alhamdulillah..lega 1 bab.
ummi sempat cuit hubby suruh tgk jantina baby. sangat Surprise!! "laki laaa"..hubby cakap..macam tak percaya sebab dok scan berkali2 doc cakap baby girl..Alhamdulillah sangat2..

Nurse pun angkat baby tunjuk jantina, awak dapat baby ape?! boy..ummi jawab masa tu ummi dah lalok sebab paint killer baru jalan agaknye..actually paint killer bukan untuk hilang kan rasa sakit tapi nak melalaikan kita dari terasa sakit..tapi bg ummi paint killer tak membantu pun..sebab masa anak sulung ummi mintak paint killer tapi nothing.. tidak seperti epidural ye kawan2..heee

dah siap jahit, ckit je..xsampai 10 minit siap, termasuk ngn cuci2 sekali la..dorang bg minum milo dan suruh rehat..masa tu ummi dah mengantuk giler sebab paint killer tu. masa dorang bwk baby kat ummi suruh susukan ummi dh mamai2 tapi dah ade experience so, kacang je la kannn...baby pun pandai menyusu...lepas 10 minit lagi dorang tolak ummi n baby ke wad...ummi telefon mak kat kampung gtau dah selamat wpun sblm tu hubby dah gtau, tak lupa gegurl ummi kat rumah ummi tipon bgtau dia dah dpt baby boy..Yeay!! katanya..bila ummi nak bwk adik balik? esok ummi balik ye..

esoknya ummi dibenarkan balik..gembira rasa hati..pengalaman bersalin anak ke 2 agak mudah...dan sekarang mcm seronok nak pregnant lagi..huhu!!!!

kepada my birthday boy! Selamat hari lahir sayang..jadi anak yang soleh, taat perintah Allah dan Rasul..dengar cakap Ummi dan Ayah..jadi orang berguna bila besar nanti...Amin....


(ape yang anda dengar adalah perbualan ummi dan Anak sulung ummi di telefon..ms ummi call bgtau dia dah dapat adik..hehe)



6 comments:

puan nina said...

olololo..kenangan indah kn..suke..comey sgt

iRa~" said...

comelnya suara k.iza..:)
selamat hari lahir amzar..
moga jadi anak yg soleh..

Nadiah Sidek said...

happy birthday amzar! :)

Ummi AmnaAmzar said...

Nina: mmg kenangan yg sgt indah
ira:kene buat suare comel la,sbb ckp ngn amna..:-)
nadiah: time kasih..ni kwn ira ke

.::s.H.i.M.a chemot::. said...

Tahniah berday boy!
K.Iza, nk tnya camne VE tu tanak kasi sakit? Bleh bg tips? Sy ni pon tgh prgnt 2nd baby.. Klu dulu wat VE tuh sakit jugak bisa2...

Ummi AmnaAmzar said...

Shima: tq..boleh bg email x? @ no tipon...send kat email akak amna2amzar@gmail.com..nnt akak bg tau ye..