Pages

Followers

Thursday, September 22, 2011

Resepi Turun Temurun: Sambal Jering


Resepi Turun Temurun: Sambal Jering
Ni resepi dari Ibu mertua ummi, mmg the whole family sukakan Sambal jering nih.. 
Ummi sebelum kawin ngn incik hubby tak penah pun rasa sambal jering, 
then bila datang dan bermastautin kat sini baru merasa, dan 
Ummi telah jatuh 
C.I.N.T.A 
dengan sambal jering..

Kat sini Ummi nak bagi la resepi sambal jering..
tapi sori tau, Ummi tak pandai nak bagi ukuran @ timbangan bg bahan2 nya..
sesedap rasa je tau...

apa yang kita perlukan ialah:

ofcoz Jering Tua, dikupas n dibuang kulit arinya dan di goreng 
dengan minyak masak(spt dlm gmbar)
Cili Kering
Bawang merah n putih
Ikan Bilis goreng
garam, gula, asam secukup rasa.

then, buat macam sambal tumis biasa..

proses mengupas jering

kulit ari nya perlu dibuang utk mengelakkan kelat

then, dipotong2 macam ni


TARAAAA....dah siap pun sambal jering Ummi...
menjilat jari tauuuu!!!

3 comments:

Ms sunsWeetz said...

sedapnyer..yummy3x

Zefa NorAsmara said...

Akhirnya, ummi muncul semula.. hehe.. nampak sedap tul sambal tu..

Ps: jom join Mini GA & Main Teka2 kat blog ibu.. :D

Juliet_iRa~" said...

wahh...ira tak pndai makan jering..betul ke sedap k.iza?
heee