Pages

Followers

Friday, September 30, 2011

Baca n Lu Pikirlah Sendiri

Jom kita baca nih...pastu nak pikir ke, nak lupa ke, nak buang terus pun xpe...yang penting manusia ada pendapat masing2, kannnnnnn:-

opss..kisah mereka ini

gambar pra perkahwinan memey dan norman

SPECIAL kredit from : BEAUTIFUL NARA

Sy pemerhati yg ingin tujukan surat ini utk semua pembaca BN. Sblm apa2, sy bukanlah peminat mahupun anti artis2 di atas (norman/memey/abby). Ini ulasan sy kpd komen2 yg sy baca SATU-PERSATU spjg 3 hari lps:-
1.”Hantaran kawin tak meletup”
Kenapa mesti kata2 ini dilemparkan? Islam tak pernah syaratkan kita hias hantaran cantik2 pun, sy sendiri pun rs hantaran2 tu sgt ‘old school’ tp sy tak rasa smpai kita perlu KUTUK pengantin dan keluarganya. Bagi sy, keluarga dia telah BERSEDERHANA…Satu sisi bagus Memey di sini ialah, Memey tak malu utk biar org snap gambar hantaran2 tu wpun dia sendiri tentu sedar yg hantaran dia paling ‘tak class’ antara semua artis.Masa abang sy kawin (kawin org Felda), keluarga mertua dia sgt2 sederhana, if my family tak bwk dulang2 hantaran pun diorang tak kisah. Tp kami bwk jugak la kan n bubuh dlm bentuk hamper besar. Takde dulang bagai, buat hamper je… So…tolonglah jgn mengutuk bila sesebuah keluarga itu telah mengambil pendekatan bersederhana dlm sesuatu aspek…sepatutnya dipuji sikap sederhana tu. If dia nak letak buah anggur tu dlm pinggan je pun takpe, dia tak dpt 1 dosa apa pun…if kek lapis tu nak buh dlm tupperware je pun takpe jugak, takde dosa apa pun nak buat gitu.
2. “Kata sponsor juta2, gini je ke majlisnya??”
Cuba baca reports elok2! Yg sponsor juta2 tu ialah majlis yg Rafflesia nnti, bkn majlis di rmh org tua Memey ni. sy kagum sbnrnya sbb keluarga Memey ni mcm agak rendah diri, wpun tahu anak dia artis (read: byk media akan dtg) mereka tetap buat majlis di ‘rumah kampung’ tu je…takde car port lawa, takde gate lawa2 or halaman lawa2. Some families might have gone all the way utk buat di dewan or rmh sedara spy media tak publish gambar rmh buruk. Again, i see that this family is a humble bunch of ppl. i really salute the parents of Memey Suhaiza (although i nvr knw them or their names whatsoever)
3. Knp duk heboh sana sini kawin tajaan juta2
Sy dah baca dan tonton semua news/video yg melibatkan persiapan kawin diorang ni.Ulasan sy ialah,yg menghebohkan ttg tajaan tu ialah PENAJA dan MEDIA, bkn mulut norman/memey. Jgn lah bila teks ada 1000 patah perkataan, kita conclude yg 1000 patah tu smua keluar dr mulut artis tu. Dlm video temubual tu,Norman sendiri mengaku yg persiapan mereka sederhana je sbnrnya, tak terfikir langsung nak buat grand2 (u can see frm his body language that he was talking truth). Tp tiba2 lps announce date kawin, berderu2 pihak dtg offer nak sponsor tu. Dlm video tu pun neither Norman or Memey sebut AMOUNT sponsor or WHAT are being sponsored. The society gets to knw about the value/items frm sponsor themselves —> who passed on the info to media. So…i honestly think its not fair to bash norman/memey on this point (well, norman memey could have requested d media NOT to publish the value of sponsors but, sponsors still have d upper hand. sponsors definitely prefer d public KNOWING d value)
4. Isu pre-wedding…kad kawin
Bab ni sy setuju dgn majoriti komen: pre- wedding dan kad kawin mereka sgt2 MEMPERMAINKAN agama yg dianuti tak kisahlah perbuatan ni dibuat oleh artis atau bukan. Islam sah2 tidak menghalalkan sentuh laki-prmpuan sblm kawin…its one thing u pegang2 masa keluar dating/berlakon, its another that u PUBLISH it on a wedding card n official pictures. Tak effect apa2 pun wedding card n photos tu if TAK pegang each other. if tnya ulamak yg strict, even ambik gmbar pre-wedding tu pun haram sbnrnya. even masa tunang pun u still tak halal utk duduk sebelah2 n ambik gambar berdua. Seriously,ms sy tunang pun mmg xde ambik pic dgn tunang…family sy sgt jaga bab ni. Kpd artis2 lain n org biasa, tlnglah jgn ikut trend ni. If ada plan nak ikut, cancel siap2 takutlah pd Allah.
5. Abby Abadi publicly write about Norman-hutang isu
Hal ni ialah ‘keaiban’ Norman yg tak sepatutnya Abby publicize spy 1 malaysia tahu (if tak bgtahu pun org tahu dah). Dlm Islam, Allah sgt tak suka kita buka keaiban org lain tak kisahlah kita nak marah mcm mana sekalipun…if mmg org tu dah teruk sgt2 dah pun aniaya kita, aniaya anak2, n dia terlepas di dunia, dia tetap kena jwb di akhirat. Tapi kita tak boleh BUKA aib dia tu (wpun org kata ala biar la, dah ini je caranya spy laki tu sedar…spy laki tu malu…if tak heboh nnti tak malu). Kita hidup ikut ckp org ke or ikut agama? Ada SEBAB dia knp Allah tak bagi kita buka aib org…ada sebab dia knp Nabi tegah buka aib org…if kita ikut Allah n Nabi, kita selamat dunia akhirat…..if kita nak ikut otak kita (or hasutan kwn2), dgn kita-kita sekali kena heret ke mahkamah Allah nnti KENAPA KAMU TELAH TULIS SEKIAN2 YG MEMBUKA AIB SAUDARA ISLAM KAMU……………….hal dlm kain ni jgn tulis di FB/Twitter, byk yg memalukan diri sendiri drpd memalukan org yg nak dimalukan. Org tu dah sah2 dosa, kita pulak dosa sbb cerita kpd semua ttg dosa dia tu. Norman pun x sepatutnya sebut hal nak pegi Paris tu if betul lah ada hutang dgn bekas isteri/anak……..if media tnya ttg honeymoon, ckp je belum fikir lg. Tak perlu sebut Paris semua tu dlm keadaan ‘complicated’ mcm ni.
OK smpai di sini dulu ulasan sy (if pjg sgt org x baca juga). so kpd smua, pls hati2 bg komen, komenlah berpandukan pengetahuan agama kita. Byk lg yg sy nak sentuh actually tp nnti pjg sgt (hal aurat, hal majlis, hal hantaran 24ribu) so biarlah 5 point ni je didahulukan. Again,sy ni minat diorang pun tak, benci pun tak. Dlm kamus sy takde istilah backing or bashing sbb fan/hater, sy lebih suka mengulas berpandukan ajaran nilai2 agama…wallaua’lam

3 comments:

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

suka baca entry ni..kadang2 kita jangan sangat terpengaruh dengan cerita2 buruk yang dah biasa kita dengar di media2...sebab sedikit sebanyak ia membuatkan hati kita terdetik yang buruk2 jer pasal mereka..walhal mungkin mereka dah sedaya upaya utk lakukan yang terbaik...yang penting kita doakan mereka aman bahagia hingga ke anak cucu....yang lain2 biarlah mereka sendiri selesaikan...

Juliet_iRa~" said...

setuju ngan k.iza..
tak perlu fans / hater nak mengulas / mengutuk tentang mereka..
semuanya dah selamat...dah terjadi..
biarlah mereka bahagia dengan kehidupan mereka..

thanks k.iza for the 'peringatan'..
:)

noornazuha said...

hehehe..susah nak komen la sbb dari dulu lagi diorang ni "sensasi"...doa jeh la panjang jodoh