Pages

Followers

Monday, November 22, 2010

KHASIAT MANGGA/ MEMPELAM


Bila sebut mempelam semua orang meleleh air liur kerana

keunikannya yang mempunyai rasa masam yang mengecurkan air liur

sesiapa sahaja yang mendengarnya dan melihatnya.

Bagi orang Kelantan, sebutan mempelam atau mangga jarang kedengaran.

kalau disebut buah pauh baru diorang faham.

Teringat satu perumpamaan 'pipi bak pauh dilayang'.

Kenapa tidak digunakan mangga. So, jadi macam ni 'pipi bak mangga dilayang'.

Kenapa yer ???

Tetibe je teringat dan teringin sekali ummi nak makan buah mangga..

huhu kecur air liur bila menyebut perkataan ‘mangga’..

adekah Amna dan Amzar nak dapat adik? Oh! No! No!..

memang dari dulu Ummi sangat suka makan mangga. Sebab tu badan ummi

kerempeng kurus mcm ni. Minggu lepas ummi dapat mangga ni..

Ummi buat Kuah sendiri, kalau org utara sebut “garam belacan”.

Tumbuk cili kering @ cilia pi ngn belacan dan gula sampai lumat then tuang kicap, kacau2..then cicah mangga…

makkk aiiii…meleleh air liur ummi di ketika ini…

Ummi ni tau makan je..tak tau plak buah mangga ni ade gak khasiat tapi yang

masak ke yang muda? Hehe belasah jerr..yang penting mangga kannn?



Jom kita baca tentang khasiatnya:-

MORFOLOGI

Pokok sederhana dan besar, setinggi 10-45 m, ukiran garis pusat batang 60-120 cm. Ketinggian, bentuk dan saiz daun serta bilangan dan saiz dahan berbeza-beza mengikut jenis mangga berdasarkan hasil kacukan semula jadi atau pemilihan spesies oleh manusia. Daun muda biasanya merah. Buah berbeza saiz dan bentuk. Buah muda ada jenis hijau muda, hijau tua dan merah. Kulit buah masak kuning atau merah tetapi ada yang hijau. Isi buah muda putih, buah masak kuning atau oren kemerah-merahan. Biasanya manis tetapi ada yang tawar, masam atau payau serta berserabut.

KANDUNGAN

Buah masak 78-85g air, 13-20g karbohidrat, 0.3-0.8g protein, 0.1-0.2g lemak, 0.6-0.7g serabut, 0.1-0.2mg besi, 10-15 mg fosforus, 9-25mg kalsium, 0.03-0.09mg vitamin B1, 0.05-0.08mg vitamin B2, 14-62mg vitamin C, bahan kimia asid benzoid, asid sitrik, mangiferin, mangin, pewarna kuning dan tanin.

KHASIAT MAKANAN

1. Oi ( is a kind of gas flowing in inner portion of human body )

2. berkhasiat untuk limpa

3. Merawat batuk

4. Merawat selesema kerana deman dan sejuk

5. Merawat cirit-birit berdarah

6. Merawat payu dara bengkak selepas bersalin
( Kulit batang mangga hutan digesek-gesek di atas pasu. Kulit yang sudah hancur itu ditampalkan ke atas payu dara yang bengkak )

No comments: